20 Ağustos 2008 Çarşamba

Singapur - Modern Vahşet Ülkesi

Singapur, nam-ı diğer aslanlı (Singa) şehir (Pore), 640 km kare alana ve 4,5 milyon nüfusa sahip ama yılda yaklaşık 10 milyon turist alan küçücük bir ada devleti. Dünya'nın en küçük 8. ülkesi olan Singapur, Merlion (deniz aslanı, yukarda 3. fotoğraf) ile simgelenmekte ve hiç bir dış borcu olmayışıyla, tertemiz sokaklarına bal dök yala hissi yaratışıyla, düzenli trafiğiyle ve ultra modern binalarıyla ilk bakışta insanı oldukça büyüleyen bir yer. Dahası, Dünya'nın en işlek havaalanlarından birine sahip ve havayolları pek çok kez Dünya'da 1. seçilmiş, National University of Singapore Dünya'nın en iyi ilk 50 üniversitesi arasında, ve aynı zamanda Çin ve Hindistan deniz yolu üzerinde oluşunun da büyük etkisiyle Dünya'nın en işlek 2. limanına sahip olan ve Asya'nın finans merkezi haline gelmiş bir orkideler diyarı Singapur.







Nüfusun %70'ini Çinliler, kalanını da Maleyler, Hintliler ve çok azınlıkta olan Avrupalılar oluşturmaktaymış. Uzun yıllar İngiliz sömürgesi olduktan sonra, çok kısa bir süreliğine Malezya'ya bağlanmış ve son 40 senedir özgür bir ülke olarak varlığını Çinli bir hükümet yönetiminde sürdürüyormuş.








Bu harikalar diyarı gibi görünen minicik ülkede geçirdiğimiz kısıtlı zaman içerisinde, pek çok hayvanı olabildiğince doğal bir ortamda görebildiğimiz gece safarisi yapabildik, ve yapay bir güzellik diyarı olan Sentosa adasını, Orchard Caddesini (maalesef sadece 100m.sini), Singapur'un ilk yerleşim merkezi olan Çin mahallesini ve orkide fotoğraflarını çektiğim Botanik Bahçeyi görme şansımız oldu.


İlk fotoğraf gece safarisine başlamadan önce yapılan bir şovdan, diğer fotoğraftaki baykuş da itiraf ediyorum doğal ortamında değildi, çok çok büyük bir kafesteydi :) :(



Sentosa'ya giderken teleferik yolculuğu şehri ya da 'ülke'yi diyeyim :) tepeden görmek için güzel bir seçimdi. Bu gezi sırasında ülkenin limanını ve yapılmakta olan kumarhanenin inşaatını görme şansımız oldu. Singapur kumar ile de ülkeye yılda ortalama gelen 10 milyon turist sayısını daha da artırmak hedefindeymiş. Kıskançlıktan "Gözünüz doysun!" demeden edemedim :)
(Not: Aşağıdaki ilk fotoğraf 40D ile çektiğim ilk fotoğraf olması açısından önemli :). Diğerlerine gelince, teleferikte cam arkasından, üstüne bir de yerden 200m yukarda minicik bir kutu içerisinde olmanın yarattığı korku faktörünün baskısı altında çekildiler :). )









Sentosa'da, Singapur tarihini anlatan bir müzeyi ve Underwater World adında deniz canlılarının sergilendiği bir akvaryumu gezdikten sonra sahilde biraz yürüdük. Ben bu arada tabi ki gördüğüm kuşları kaçırmadım :)



Son olarak su, ışık ve ateşten yapılan bir şovu izledikten sonra otele daha sonra da havaalanına doğru yola koyulduk. Neyse ki başımıza hiç bir iş gelmeden ayrılabildik bu ülkeden sıkı bir pazarlık sonucu aldığımız bir Canon 40D ve 100mm objektif ile :)





Her şey hoş güzel ama bu son derece modern ve gelişmiş ülke, benim için modern bir vahşet ülkesi olarak hatırlanacak. Nedenine gelince, belki de duymuşsunuzdur Singapur'un cezalarıyla ne kadar meşhur olduğunu: "A real fine place"! (Fine İngilizce hem hoş hem de ceza demektir, dolayısıyla bu cümlenin 2 farklı çevirisi olabilir: Gerçekten hoş bir yer, Gerçek bir ceza yeri).
Hoş bir ülke ve bir o kadar da olması gerekenden çok çok ağır cezalar barındıran bir ülke burası. Rehberimizin anlattığına göre 4 ay önce Singapur Changi havaalanından transit geçen Avustralyalı bir turist yasal miktarın üzerinde uyuşturucu madde ile yakalanmış ve Avustralya başbakanının aramış olmasına rağmen ne olmuş tahmin edin? Asılmış!!! Bu kadar fazlasını hak ediyor muydu transit geçen bir turist, tartışılır tabi...

Yasal miktardan kasıt rehberimizin söylediğine göre şöyle bir şeymiş: 1 gr eroin ile yakalanmanın cezası 10 yıl hapis, 2 gr 20 yıl, bilmem kaç gr ve üstü müebbet ve Wikipedia'dan öğrendiğim kadarıyla 15 gr ve üstü eroinle yakalanmak demek ecelinizin, yalnızca transit bile geçen bir turist bile olsanız, Singapur'da gelmiş olması demekmiş...
Aşağıdaki uyuşturucu maddeler için ölüm cezasına sebep olan miktarlar şöyle:




Ülkeye girerken uyuşturucu madde ticareti için ölüm cezası olduğuna dair elinize bu kağıdı tutuşturup uyarıyorlar.







Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Capital_punishment_in_Singapore#Misuse_of_Drugs_Act


-----> Rehberin anlattığına benzer bir ölüm cezası olayını (yine Avustralyalı transit geçen bir turisti asmışlar) şu adreste de bulabilirsiniz:

http://asiadeathpenalty.blogspot.com/2006_11_01_archive.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Van_Tuong_Nguyen

Not: Bu arada aman yanlış anlaşılmasın, yukarıdaki sıraladığım uyuşturucu maddelerin neye benzediklerini bile bilmem :) Sadece adam asan bir ülkede neden bu işler böyleymiş diye meraktan araştırırken buldum ve paylaşayım dedim :)

-----> Dahası, nüfusuna kıyasla yeryüzünde en çok ölüm cezasının uygulandığı bu ülkede, cezalar arasında sopa da var !

http://www.porttakal.com/haber-singapur-da-avustralyali-gazeteci-tutuklandi-42714.html
http://www.sabah.com.tr/2008/06/16/haber,5CFE0D2B709E47B79C663EFF50A82BC6.html

-----> Onun dışında ülkede sakız çiğnemek bir zamanlar para cezası demekmiş ama son zamanlarda kaldırmışlar bu cezayı. Bunun yerine ülkeye artık sakız ihracatı yapılmıyormuş :)) Yere sigara izmariti atmak (mesela bunun cezası 1000 dolar), izin verilmeyen yerlerde sigara içmek (bu artık bizim ülkemizde de epeyce sıkı tutulur oldu), yere tükürmek, yere çöp atmak... Her biri en az 100 Singapur Doları'ndan başlayan cezalar içermekte. Tabi trafik cezaları ve de vergileri oldukça ağır ve trafik ekstra bir teknolojiyle denetlenmekte...

Sigara, çöp, tükürük, trafik falan değil de, ölüm cezası konusundaki tutumları yüzünden ısınamadım bu ülkeye. Tüm seyahatin yorgunluğunun üstüne, rehberimizin anlattığını olayları ve cezaya tabi durumları da duyunca, "Aman farkına varmayız, yaptığımız suç olur, başımıza bir iş gelmeden gidelim artık" demekten alamadım kendimi... :)

Bir de, havası Tayland kadar sıcak ve nemliydi Singapur'un ama insanlarını duyduğum kadarıyla İngiliz soğuğu vurmuş bu ülkenin; cepleri dolduğundan bu yana birbirleriyle pek görüşmez olmuşlar.




Hoşça kal Singapur, orkidelerini çok sevdim ama yine de Buda'ya yakın bana uzak ol !